Оцінка майна для цілей оподаткування

Нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомості передбачає оцінку вартості такої нерухомості з метою оподаткування доходу від її продажу.

У 2018 році Фонд державного майна запустив в роботу Єдину базу звітів про оцінку майна для цілей оподаткування, мета якої – недопущення заниження вартості майна в процесі такої оцінки.

Доступ до цієї бази має Фонд державного майна, а також нотаріуси і суб’єкти оціночної діяльності. Останні мають можливість доступу до бази лише через авторизовані електронні майданчики. Від початку 2019 року вартість такого доступу до бази  становить 1400 грн., які оплачуються майданчику, щоб зареєструвати 1 звіт про оцінку. Конкурентні засади  роботи існуючих кількох майданчиків і раніше у оціночної спільноти викликали м’яко кажучи сумнів. Та сумніви ці «розвіяли» останні зміни до Податкового кодексу України  (ЗУ від 23.11. 2018 року № 2628-VIII), за якими авторизація нового майданчика передбачає отримання згоди на те вже діючих. Хочеш працювати – запитай дозвіл у конкурента. Цими ж змінами усунуто від даного питання Антимонопольний комітет України.

23 січня у Верховній раді України зареєстровано законопроект №9502, яким пропонується виключити дані норми з Податкового кодексу та забезпечити автоматичне оприлюднення неперсоналізованої інформації з Єдиної бази звітів на офіційному веб-сайті Фонду державного майна України в режимі реального часу.

Сподіваємося на підтримку даного законопроекту у Верховній Раді. Послуги оцінювачів мають бути максимально доступні для громадян, які хочуть скористатись своїм законним правом приватної власності. На жаль, через високу вартість посередницьких послуг майданчиків, вартість такої оцінки необґрунтовано висока.

Виникли питання?

Залиште свої контактні дані і наші експерти обов'язково з Вами зв'яжуться